1. Inzage in uw dossier
U heeft als patiënt het recht om uw medisch dossier in te zien of hier een afschrift van op te vragen. Dit geldt ook voor de schriftelijke informatie in het dossier die is verkregen van andere (behandelende) artsen. Maar het geldt niet als de informatie in het dossier over andere personen gaat en de privacy van anderen schendt. De persoonlijke werkaantekeningen van de arts maken geen deel uit van het medisch dossier en vallen daarmee ook buiten het inzagerecht van de patiënt. Wilt u hierover meer weten, raadpleeg dan de website van de artsenfederatie KNMG: KNMG Inzage medisch dossier
Na overlijden
Nabestaanden hebben geen recht om het dossier van een overleden familielid in te zien (u mag alleen uw eigen dossier inzien). Toch kunt u na het overlijden met vragen blijven zitten en graag het een en ander willen uitzoeken. Dan kunt u contact opnemen met de huisarts. Bespreek uw vragen met hem of haar. Vaak levert een gesprek waarin overwegingen worden toegelicht meer op dan inzage in het dossier.
Afspraak maken voor inzage in dossier
Wilt u uw dossier inzien, dan kunt u het beste een afspraak maken op het spreekuur. U kunt uw dossier inzien en uw huisarts kan dan direct uw vragen beantwoorden en/of zaken toelichten. Ook kunt u het dossier inzien via het patiëntenportaal.
PGO
Medische informatie kan ook worden opgeslagen en beheerd in een PGO (Persoonlijke Gezondheidsomgeving). U vindt hier informatie over op de website van de Rijksoverheid
2. Kopie medisch dossier
Als u een kopie van uw medisch dossier wilt aanvragen, kunt u contact opnemen met de assistente. De gegevens kunnen worden afgedrukt op papier of verzonden via (beveiligde) E-mail.
Kosten Het aanvragen van afschriften op papier van het medisch dossier brengt kosten met zich mee: tot 100 kopieën €0,23 per kopie tot een maximum van €4,50 per verzoek.
Legitimatie
Als u de kopieën ophaalt, moet u zich legitimeren met een geldig identiteitsbewijs; een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs.
3. Overdracht van uw dossier
Als u een nieuwe huisarts kiest, is het belangrijk dat uw nieuwe huisarts op de hoogte is van uw medische geschiedenis. Uw medische geschiedenis staat in uw patiëntendossier. Het is gebruikelijk dat uw oude huisarts het dossier overdraagt aan uw nieuwe huisarts. Hiervoor is een richtlijn opgesteld (KNMG advies voor overdracht patiëntendossier bij verandering van huisarts).
Wanneer u zich inschrijft bij de nieuwe huisarts ontvangt de vorige huisarts hiervan automatisch bericht. Uw medisch dossier wordt dan door uw huisarts elektronisch overgedragen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van ZorgMail File Transfer.
4. Bewaartermijn
Voor medische dossiers geldt een wettelijke bewaartermijn van 20 jaar.
“Volgens de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO) is de wettelijke bewaartermijn twintig jaar ‘of zoveel langer als uit de zorg van een goed hulpverlener voortvloeit’. Deze toevoeging slaat op de situatie dat een arts alleen in staat is om goede zorg te (blijven) bieden als de gegevens langer bewaard blijven, zoals bij chronische aandoeningen.” (bron: KNMG).
5. Dossier vernietigen
U kunt vragen om vernietiging van (een deel van) uw medisch dossier. Bijvoorbeeld als u niet wilt dat uw gegevens worden bewaard. Bespreek dit altijd eerst met uw huisarts.
6. Medische gegevens opvragen
Dit kan via dit aanvraagformulier