Echografie

Echografie is een onderzoek door middel van geluidsgolven waarmee interne organen en structuren kunnen worden afgebeeld. Het is een nuttig onderzoek bij veel verschillende klachten en aandoeningen. Huisarts Bronsveld werd opgeleid tot echografist aan de Fontys Hogeschool in Eindhoven en bij Fysus. Hij staat ingeschreven in het echografie register van het CHBB (College voor Huisartsen met Bijzondere Bekwaamheden). Verschillende volgende vormen van echografie worden beoefend:

-Abdominaal: hiermee worden de buikorganen onderzocht zoals lever, galblaas, nieren, bijnieren, alvleesklier, aorta, darmen, baarmoeder en eierstokken. Ook kan bijvoorbeeld de plaatsing van een spiraaltje worden gecontroleerd.

-Musculoskeletaal: hiermee kunnen gewrichten in beeld worden gebracht: schouder, elleboog, pols, heup, knie en enkel.

-Vasculair: onderzoek van bloedvaten (bijvoorbeeld trombosebeen, vaatvernauwingen).

Omdat verloskunde doorgaans niet (meer) tot het takenpakket van de huisarts behoort worden  12- en 21-weken echo’s niet in deze praktijk gedaan. Ook worden er geen zogenaamde ‘pret-echo’s’gedaan. Wel is het mogelijk de echografie te gebruiken om bijvoorbeeld te onderzoeken of er sprake is van een (intacte) zwagerschap.

Ook patiënten van andere praktijken kunnen gebruik maken van het echo onderzoek. Hiervoor kan men een afspraak maken via de praktijkassistente.